" Życie jest podróżą, która prowadzi do domu "...


... także naszego, tego który łączy przeszłość z teraźniejszością, len z koronką, misterne hafty z niesfornymi kordonkami...
.. i wreszcie tego, który daje nam siłę, ukojenie, spełnienie marzeń - home about ..

wtorek, 15 października 2013

"Zabrakło rukoli? Na miłość boską, weź roszponkę! Dodaj trochę szpinaku, rukwi... Czegokolwiek, co jest zielone!" :)


 Dzisiejszy post wstawiam z tak zwanego marszu :) Kiedy jeszcze zapach grzybów smażonych na maśle roznosi się po całym domu , a zerwany przed momentem listek bazylii czuję stukając w klawiaturę :) Mam ostatnio fazę na zielone i po niedzielnym błogim odpoczynku drugi dzień stoję przy garnkach :)) Wczoraj były gołąbki i zielona fasolka, a dziś tarta z porem i przyniesionymi przez Julaskę maślakami.. Jutro pewnie będą brokuły :)
Tarty pokochałam od szkolenia w Warszawie . Na własnej skórze przekonałam się wtedy , że świetnie łączą się absolutnie ze wszystkim. Że mogą być na słodko i na słono , a co najważniejsze można je szybko i praktycznie z tego co akurat pod ręką przygotować :)

PRZEPIS NA SŁONE PROSTE I PYSZNE CIASTO DO TARTY zgapiony od Liski podaję dalej :))) :

200 g mąki
100 g masła
2 żółtka
1 łyżeczka soli
i 2-3 łyżki wody

Na wierzch wykorzystałam :

ok 14 maślaków , ale spokojnie można je zastąpić np. pieczarkami (ale mniejszą ilością bo maślaki się bardzo kurczą )
1 duży por pokrojony w półksiężyce
1 cebulka
1 jajko
2 żółtka
3-4 łyżki śmietany
ząbek czosnku 
sól i pieprz do smaku

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto . Robimy z niego zgrabną kulkę i wkładamy na pół godzinki do lodówki. Po upływie 30 minut wylepiamy ciastem nasmarowaną masłem formę do tarty (u mnie średnica 28 cm), nakłuwamy widelcem , przykrywamy papierem do pieczenia i obsypujemy grochem, aby tarta nam się nie wybrzuszyła. Pieczemy 15 minut w 190 stopniach.

 W tym czasie obgotowujemy maślaki (jeżeli mamy pieczarki tą czynność pomijamy) , kroimy drobno pora (u mnie te ładnie zielone części + troszkę białego :)) i drobno cebulkę.
Obgotowane maślaki (lub pieczarki) przesmażamy na maśle , dodając po chwili cebulę, pokrojony por i wyciśniety 1 ząbek czosnku. Aby mieszanka nam się ładnie zeszkliła dodajemy również łyżeczkę dobrej oliwy. Przyprawiamy mieszankę solą i pieprzem i rozprowadzamy ją na upieczonym cieście.

Całość zalewamy rozbełtanymi jajkami ze śmietaną i wstawiamy do piekarnika (190 stopni) na kolejne 20 minut.
Na koniec dekorujemy tartę listkiem bazylii lub od razu biegniemy po widelec :))))

Smacznego :))


25 komentarzy:

  1. Rety! Aż mi się wydaje, że czuję ten zapach... Ale narobiłaś mi smaka! Na pewno wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu polecam !!! Z tarty nie zostały już nawet okuszki :)) A kilka dni temu robiłam dyniową z fetą :) Też była pyszna , a możesz ją zrobić na tym samym spodzie :))) Pozdrowionka

      Usuń
  2. Pysznie wygląda. Jeszcze nigdy nie robiłam tarty, aż wstyd się przyznać, ale przymierzam się, już mam formę, więc ... mam przepis, do tylko czas zabrać się do roboty, o matko ale zgłodniałam !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ali jak zrobisz pierwszą to będziesz robić często. Ja zawsze myślałam , że są bardzo pracochłonne , dopóki nie zrobiłam pierwszej :) Powodzenia !!

      Usuń
  3. jade na zakupy;) Jutro Pan Maz ma urodziny, wiec mu upichce;)
    dzieki!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo super !!! I 100 lat dla męża :))) Z pewnościa Mu zasmakuje. Mój był zachwycony :))) Pozdrowionka

      Usuń
  4. Dziękuję za przepis :) z pewnością skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam dzielić się przepisami :)) Smacznego :))

      Usuń
  5. Wygląda pysznościowo! Przepis zapisuję, wykorzystam wkrótce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a smakuje i pachnie bossko :)) Czekam na opinie po pierwszej próbie !!

      Usuń
  6. Moniś, ale się rozhulałaś z tymi tartami ;))) ja zrobiłam niedawno podobna z podgrzybkami, ale mam ochotę na więcej więc może teraz zaserwuję sobie maślaczki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martuś spróbuj bo jest cudna !! Z porem i cebulką smakuje cudownie !! Choć moja dyniowa z fetą też był pyszna ale zdjęć nie zdążyłam jej zrobić :(( Buziaki

      Usuń
  7. Monis, aż mi przez ekran zapachnialo! U nas tez dziś były grzyby na maselku (tyle ze pieczone), do risotta :)
    Dobrego wieczoru!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)))) Edith zapraszam do siebie , maślaków mam pod domem dużo więc zrobię Ci drugą :)) A risotto będę robić jak grzyby już znikną bo pomroziłam ich duuużo :))) Pozdrowionka i miłego dnia :))

      Usuń
  8. mówisz,że dobre?
    chyba się skusze :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Taaa tarta to jedno z ulubionych moich ciast - czy na słono czy na słodko :> więc jednak wolę jej nie robić zbyt często ;)
    A co do grzybów, to właśnie byli u nas teście, byli na grzybach ale jakoś w naszym pobliskim lesie ich nie ma, za to nad rzeką rosły opieńki, więc mam full nasuszonych i namrożonych ;)

    Buziaczki moja droga :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daguś u nas grzybów w tym roku baardzo dużo więc posuszyłam, pomroziłam i pozbierałam dla znajomych :))) Każdy kto wpadał do nas z wizytą wyciągał nas na grzyby i zabierał koszyczek do domu :)) Więc zapraszam do mnie a słoiczek Ci podaruję ihihihi albo i koszyczek jak coś jeszcze znajdziemy :)) A tarty mogę jeść i na ciepło i na zimno , ale wtedy już nie myślę o kolacji ihihihihi
      Buziaki

      Usuń
  10. Ja też należę do miłośniczek tart, niestety u mnie w domu mało kto je jada, ale dziś chyba na przekór wszystkim zrobię zwłaszcza, że przepis zachęcający.

    No i całe szczęście, że muszę iść do pracy, bo chyba bym się zaraz za nią zabrała ;-)

    Uściski

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu i u mnie zależy od tarty . My z mężem jemy wszystkie , ale dzieciaki to różnie , dlatego często dla dzieciaków musimy mieć plan b :))) Jakieś placuszki czy szybką zupkę :))) I wtedy każdy jest zadowolony , miłej pracy !!!

      Usuń
  11. Pyszności!!!
    Ja też uwielbiam tarty. Czasem zajadam się szpinakową.
    Pozdrawiam!
    Iza

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam! Wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń