" Życie jest podróżą, która prowadzi do domu "...


... także naszego, tego który łączy przeszłość z teraźniejszością, len z koronką, misterne hafty z niesfornymi kordonkami...
.. i wreszcie tego, który daje nam siłę, ukojenie, spełnienie marzeń - home about ..

sobota, 9 listopada 2013

"Ka­wałek nieba jest w każdym uśmiechu, W każdym życzli­wym słowie, I przy­jaz­nym geście, W każdym po­moc­nym czynie. Ka­wałek ra­ju jest w każdym sercu, Które sta­nowi zba­wien­ny port dla nieszczęśliwego. W każdym do­mu z chle­bem, wi­nem i ser­decznym ciepłem. Bóg włożył swoją miłość w two­je ręce, Jak klucz do raju.."


Domowy chleb na zakwasie z płatkami owsianymi , siemieniem lnianym , odrobiną orzechów ..
i chyba już nic więcej dziś nie napiszę ...

Spokojnego dnia z kawałkiem nieba dla wszystkich moich Czytelników :)

25 komentarzy:

  1. piękno i esencja tkwi w prostocie :)
    ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj... ja to się chyba kiedyś wproszę do Ciebie na taki chlebuś :))

    Uściski

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu wpraszaj się śmiało :))

      Usuń
    2. Renatko chyba do mnie masz bliżej, a robię podobny:)), nie to żebyś i do Moniczki wpadła a i owszem :))

      Usuń
    3. No wpadam tu i tu :)))) dzięki dziewczyny :)

      Usuń
    4. hihihihihi najlepiej to we 3 się umówmy w połowie drogi :)))

      Usuń
    5. e tam u mnie :)) i tak Moniś masz do mnie przyjechać to wychodzi , że u mnie, poza tym ja od razy walne 10 gatunków na sprobunek :)) żeby było na zaś :))

      Usuń
  3. ja bym jeszcze żurawinkę dorzuiła :) ostatnio jedna piekarnia zaczęła u nas sprzedawać chleb nazwany rajsko "Tukan" z morelami, śliwką, figą (!) i żurawinką! Pychota! A co do zakwasu - muszę w końcu zacząć swoją hodowlę ;) smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja żurawinkę to raczej w ciasteczkach. W chlebie nie lubię za dużo dodatków . Ja raczej klasyczne z ziarenkami :)) Buziaki Gosiu

      Usuń
  4. No i poruszyłaś moje sumienie tym chlebowym zapachem..., bo wciąż zakwasu nie zaczęłam chodować, a tak sobie obiecuję! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ to smacznie wygląda, taki chlebek to z samym masłem wystarczy, do reki kubek kakao i łatwiej przetrwać jesień

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj taki jeszcze cieplutki jest najpyszniejszy choć może nie zbyt zdrowy :) i z samym masełkiem obowiązkowo. Poezja !!

      Usuń
  6. OD razu napiszę, że piękny cytat i bardzo Ci za niego dziękuję. Gdybyś miała jeszcze jakieś o chlebie to proszę, abyś mi przesłała. A ten z czego jest?
    Chlebek cudowny. Ja dopiero dojrzewam do pieczenia chleba. Jeszcze nie czuję się gotowa.
    Moniś! Tworzysz wspaniały, ciepły i pachnący dom.
    Pozdrawiam Cię serdecznie!
    Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izuś to Phil Bosmans . A chleb trzeba po prostu piec prosty. Ni eporywać się na przepis , w którym zakwas dokarmia się 100 razy na dobę , uklepuje, wyrasta i znów przekłada i wyrasta.. Mój piecze się szybko i robi prosto. Można go urozmaicać w zależności od upodobań , a w domu cudownie pachnie podczas pieczenia. Samo pieczenie ma w sobie coś magicznego :(( Polecam !!
      Pozdrawiam Cię cieplutko i jak najszybciej postaram się odpisać na @

      Usuń
  7. A wiesz ja kiedyś też często piekłam chlebek, zaczyn dostałam od znajomej, ale potem przestałam. A szkoda bo pyszny był. Chyba zmotywowałaś mnie do tego by znaleźć jakiś fajny przepis i znów zacząć piec.
    Aż mi zapachniało świeżutkim Twoich chlebkiem. Mniam

    buziaki wielkie

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, szkoda, że nie można poczuć zapachu... Na pewno jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Domowy chleb to najpiękniejsze smaki!

    OdpowiedzUsuń
  10. Cytat, tak dobry jak chleb.
    Też uważam,że zapach pieczonego chleba to zapach domu , do którego chce się wracać. Dlatego staram się Go piec jak najczęściej:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chleb na zakwasie to jest to :-) . Witaj .

    OdpowiedzUsuń
  12. Witaj Moniko Twoj chleb wyglada pysznie:) moze podzielisz sie przepisem? Monika L

    OdpowiedzUsuń