Babka to ciasto według mnie bardzo dekadenckie .. Sam jej widok sprawia , że czuję się bardzo retro:)
Przepis na nią dostałam od Cioci, w której posiadaniu jest już ok 40 lat - jest więc przepisem wypróbowanym przez pokolenia :) Tym, który zawsze się udaje i nie musi być wykorzystywany jedynie na święta. Robiłam ją już z lukrem i rodzynkami, z cukrem pudrem, w formie do babki i nawet w tej chałkowej, po to by wreszcie zrobić ją tak jak zeberkę - na pół wymieszaną z kakao :))
Powiem tylko, że moi domownicy pokochali ją w każdej postaci !! Jest szybka, piaskowa, może leżeć spokojnie nawet i tydzień (co wiem z opowiadań Cioci bo u nas doczekała najwyżej do dnia następnego :)
A zatem do dzieła :
Potrzebujemy:
4 duże jajka od szczęśliwych kurek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny Kasi lub Palmy (nie próbowałam jeszcze zrobić z masłem zamiast margaryny)
cukier waniliowy (ja dodałam łyżeczkę ekstraktu z wanilii zamiast)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubijamy z cukrem - tak aby masa stała się puszysta. Do niej dodajemy mąki, proszek i roztopioną troszkę wystudzoną margarynę. Całość wlewamy na wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą blaszkę do babki. Pieczemy ok 45 minut w 170 - 180 stopniach (ja piekłam w 175)
Jeżeli chcemy wersję dwu kolorową do połowy masy dodajemy kakao i wylewamy oba kolory do blaszki, a na koniec jedynie oblizujemy paluszki :)
Słodkiego dnia Kochani i duuużo słonka dla wszystkich osadzonych w teraźniejszości !!!!
Przepis faktycznie wygląda na bardzo prosty. Trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie !!!
UsuńDziękuję za ten cytat:)
OdpowiedzUsuńi ja za niego dziękowałam ...
UsuńDziękuję za przepis...
OdpowiedzUsuńTak pięknie, tak prosto...
Mmmmm,
Martita
w zasadzie tak lubię .. Pozdrawiam baaardzo słonecznie ..
Usuńmmmm mega pysznie :)
OdpowiedzUsuń... cytat, jeden z moich ulubionych, zapisanych u mnie, przypominających o potędze teraźniejszości...
OdpowiedzUsuń... swój przepis na babę zmodyfikuję według Twojego, bo wygląda pysznie:) ... a moi chłopcy lubią baby:)))
Monika, rzeczywiście babka to chyba ciasto najbardziej retro ze wszystkich ;)
OdpowiedzUsuńTwoja wygląda pięknie. Dziękuję, chętnie skorzystam z przepisu,
Uściski!