" Życie jest podróżą, która prowadzi do domu "...


... także naszego, tego który łączy przeszłość z teraźniejszością, len z koronką, misterne hafty z niesfornymi kordonkami...
.. i wreszcie tego, który daje nam siłę, ukojenie, spełnienie marzeń - home about ..

czwartek, 26 kwietnia 2012

" Powiedz mi, co jesz, a powiem Ci, kim jesteś..."

38 komentarze

no dobrze , wyszło słonko , zakasałam rękawy , zrobiłam kolejne podejście do malowania pergoli, a jest co malować bo "koleżanka" liczy sobie ok 20 metrów i już mi lepiej :0))) kwiaty plus gleboterapia są moim złotym środkiem :))) wieczorem jestem ledwo żywa ale szczęśliwa ... więc taka forma terapii jak najbardziej mi odpowiada :)  Słonka muszę się nałapać na gorsze dni ...
Jak tylko zobaczyłam TĄ botwinkę natychmiast poczułam smak zeszłorocznego chłodnika , który jadłam u mojej sąsiadki .. Na telefonie z wyżej wymienioną :) zrobiłam swój - rześki, nie kaloryczny ale sycący i iście wiosenny . Polecam nawet tym - jak ja- wiecznie się odchudzającym :)

CHŁODNIK LITEWSKI

Potrzebujemy:
botwinkę z młodymi buraczkami  (dla 4 osób ok 3 pęczki )
jogurt naturalny najlepiej grecki ok 400- 500ml  LUB KEFIR - bo zapomniałam napisać :)
jajka (po sztuce na osobę )
ogórek zielony
pęczek rzodkiewek
pęczek koperku
ząbek czosnku opcjonalnie
sól i pieprz do smaku

Gotujemy go na wywarze z wołowinki lub w wersji wegetariańskiej na wodzie :) Pokrojoną drobno botwinę zalewamy niewielką ilością wywaru lub wody i gotujemy ok 15 minut pod przykryciem aż małe buraczki staną się miękkie. Studzimy i dodajemy jogurt, pokrojone drobno lub starte na tarce ogórek z rzodkiewką, wsypujemy posiekany koperek. Doprawiamy solą lub pieprzem do smaku, dla chętnych wyciskamy ząbek czosnku . Chłodnik odstawiamy na godzinkę do lodówki . Podajemy z pokrojonym w ósemki jajem na twardo.

SMACZNEGO SŁONECZNEGO CZWARTKU KOCHANI  !!!!